Utolsó előtti állomásához érkezett a LEADER karaván. 2010. április 21-én került sor Árkoson a LEADER szemináriumra. A találkozót Máthé Árpád polgármester nyitotta meg és vezette le. A találkozót szép számban megtisztelték a vállalkozók, a református és unitárius egyházak képviselői, több civil szervezet vezetője, önkormányzati képviselők és érdeklődő falubeliek.  A találkozó a korábbi szemináriumok szerkezetére épült. Így sor került a LEADER program bemutatására, az Alutus Régió Egyesület történetének ismertetésére, néhány nyugati LEADER gyakorlat, jó példa bemutatására.

A helyi vidékfejlesztési stratégia bemutatása közben néhány kérdést is megfogalmaztak a helyiek. Például: miben különbözik ez a program és pályáztatási rendszere a jelenleg a kifizetési ügynökségeken keresztül megpályázható vidékfejlesztési pályáztatási rendtől, lehet-e szociális projektet megvalósítani a LEADER program támogatásával. A kérdésekre Csutak István szakértő adott választ: a LEADER megközelítésű tervezésben mi döntjük el, hogy mire van leginkább szükség a térségben és a LEADER jogosítvány elnyerése után olyan témákban írunk ki pályázatot, amiről korábban kiderült, hogy igénylik a helyiek, van helyi szándék, hajlandóság, határozott akarat és képesség projekteket megvalósítani azon a területen. A szociális projektek is támogathatóak a projekt keretében, amennyiben bizonyítható, hogy van gazdaságfejlesztési hozadéka, hatása. Például védett munkahelyek létrehozása hagyományos termékek előállítása céljából.

A találkozó végén Benedek Erika a múlt hétvégi tanulmányúton szerzett tapasztalatait mutatta be. Egy erdővidéki és egy oltmenti csoport vett részt magyarországi tanulmányúton, az árkosi találkozón a Veszprémhez közeli Művészetek Völgyébe látogató csoport beszámolóját hallhattuk, mely ide kattintva elolvasható (+képek).

A több órás találkozó végén a helyi szervezők üstben főzött hagyományos csülkös babgulyással kínálták meg a LEADER iránt érdeklődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://alutusregio.blog.hu/api/trackback/id/tr51947661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása