2010. április 7-én du. 6 órától a kálnoki Unitárius Egyház gyülekezeti termében sor került a 10. LEADER találkozóra. Először Demeter Ferenc, mikóújfalusi önkormányzati képviselő tartotta meg rövid előadását a LEADER programról, annak újszerűségéről, valamint a LEADER 7 alapelvéről. Ezt követte Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnökének, az Alutus Régió Egyesület elnökének az előadása. Demeter János kiemelte, hogy a LEADER program helyi értékekre alapoz, amelyek értékesítéséhez meg kell teremteni a feltételt. Ehhez szükséges a helyi közösség összefogása, akciócsoport megalakulása. Ugyanakkor a program segítségével munkahelyek jönnének létre, a fiatalok itthon maradnának, az infrastruktúra fejlődne és fellendülne a turizmus a vidéken.
Incze Réka, az Alutus Régió Egyesület titkára külföldi példákkal szemléltette a LEADER program sikerét. Bemutatott egy Ausztriában levő régiót, a Sauwaldot, ahol az ott élő emberek egy hidat építettek a fák koronaszintjén, ami több ezer turistát vonz évente (www.baumkronenweg.at). Előadását tematikus utak bemutatásával folytatta: szürkemarha útja, szilvaút, borút, kerékpárút. Végül a helyi termékek példájával zárt (lehetne pl. helyi termékek útja: valamilyen gyümölcs útja, lovak útja), kiemelte, hogy a LEADER tulajdonképpen nem más mint: "valami" ami már megvan és hozzá még valami Ötlet, egy nagy ötlet.  Az előadás után Demeter Ferenc ismertette a sepsikőröspataki LEADER kiadványt, majd bemutatkozott a kálnoki Dr. Bedő Albert Környezetvédelmi, Ifjúsági és Közművelődési Egyesület. Az egyesület 2007-ben alakult a református lelkipásztor kezdeményezése révén, jelenleg is az ő irányításával működik. Fafaragás, tematikus túrák lebonyolítása az egyesület fő tevékenysége. Érdekességként elhangzott, hogy a falu birtokában van egy évszázados tölgy, amelyet védett fává szeretne nyilvánítani az egyesület. Ezt követően Demeter János a LEADER lehetőségeit vázolta fel Sepsikőröspatakra és Kálnokra vonatkozóan.

"Ötlet, az van"- hangzott el az est folyamán a helybeli résztvevőktől, amire Demeter János biztatóan elmondta, hogy van esély ezen ötletek megvalósítására: közösen kell megbeszélni, megvalósítani ezeket az ötleteket, és ebben nyújt segítséget a LEADER.
Ezek után Derzsi Sámuel, az erdővidéki vállalkozók képviselője, az Alutus Régió Egyesület alelnöke arra biztatta a jelenlevő kálnokiakat és kőröspatakiakat, hogy találják meg, gondolkozzanak rajta, mi az, ami érték a faluban, mit lehetne fejleszteni, és ki mit tud hozzátenni ehhez a fejlesztéshez. Meg kell keresni, melyik az a pályázat, amelyik segítségével megvalósítható a kigondolt ötlet. És ha megvan, amit szeretnének megvalósítani, akkor meg kell találni a célcsoportot, akinek el tudják adni a terméket, szolgáltatást, interneten meg tudják hirdetni...

Végül idéznék néhány mondatot, ami elhangzott a találkozó alatt és érdemes elgondolkodni rajta:
"Amit eszünk nap, mint nap, azt kell eladni..."
"Helyettünk a problémát senki nem oldja meg..."
"A lényeg az, hogy legyen, akinek eladni..."
"Ha megtanulunk összefogni, közösen gondolkodni, akkor van megoldás. És ez lenne a találkozók lényege is."

Pető Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://alutusregio.blog.hu/api/trackback/id/tr521961716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása