Bacon községet (4501 fő) közigazgatási szempontból 5 település alkotja: Nagybacon (községközpont, 1936 fő), Kisbacon (558 fő), Magyarhermány (1169 fő), Szárazajta (782 fő) és Uzonkafürdő (56 fő).
A község legkorábban épített temploma a nagybaconi református templom. A községközpont építészeti szempontból legfigyelemreméltóbb épülete a református kultúrház, amelyet 1927-ben tervezett Kós Károly híres erdélyi építész.
Kisbaconhoz elsősorban a nagy mesemondó Benedek Elek neve kapcsolódik, aki íróként, lapszerkesztőként és irodalom-szervezőként a magyar egyetemes kultúra kiemelkedő személyisége. Feleségének címzett lakóháza 1969-től emlékházként működik, turisták ezreit vonzza évente a faluba. A községi oktatási hálózat két pénzügyi központra tagolódik, a magyarhermányi és a nagybaconi központra, utóbbihoz tartoznak a kisbaconi és szárazajtai iskolák.
Bacon községben a civil élet mozgalmas, sok program közül választhat az érdeklődő. Közösségszervező munkát végez a Benedek Elek Művelődési Egyesület, a Bodvaj Egyesület, a Hámor Kulturális és Sport Egyesület, a Lármafa Kulturális Egyesület és a Sugó Sport Egyesület. Emellett közösségi és gazdasági szerepet vállalnak a községbeli közbirtokosságok, amelyeknek elsődleges célja a közosztatlan magánerdő vagyonnal való minél hatékonyabb gazdálkodás.
A községbeliek nagyrészt mezőgazdaságból élnek, nagyobb mezőgazdasági termelők Nagybaconban, Magyarhermányban és Szárazajtán vannak. A községben számos építkezéssel foglalkozó csoport folytat tevékenységet, néhány vállalkozás fakitermelésre szakosodott, emellett Nagybaconban több cserép- és téglagyártó kisüzem és asztalosműhely működik.

A  LEADER  lehetőségei Bacon községben
Bacon községben az utóbbi években több helyi kezdeményezés is megvalósult, amit a LEADER program segítségével tovább lehet fejleszteni: panziók létesültek vagy régebbi szálláshelyek kerültek felújításra, amelyek alkalmasak a pihenő turizmusra. Emellett ifjúsági és gyermektáboroztatásra is lehetőség nyílt a községben. Turistavonzó ásványvízforrások kerültek felújításra, pisztrángtenyészetek kiépítése van folyamatban. Tájházakat alakítottak ki, ahol nyomon követhető a múltszázadbeli gazdálkodó életforma. Működő vízimalom várja látogatóit, emellett hagyományos szövést próbálhat ki az ez iránt érdeklődő. Néhány kézműves már eladásra is termel, ezeket a munkafolyamatokat már most is meg lehet tekinteni éppúgy mint a nagybaconi hagyományos cserép- és téglavetést, vagy a kovácsmesterség egyik kiemelkedő látványosságát: a lópatkolást. A mesterségek bemutatására már gyermekprogramok is épültek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alutusregio.blog.hu/api/trackback/id/tr1001883873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása