2010. február 3-án Nagybacon adott otthont az első LEADER szemináriumnak, amely jó alkalom volt a LEADER program ismertetésére, az eddigi történések felidézésére, a továbbtervezésre. A találkozó keretében többször hangsúlyt kaptak a vidékfejlesztési program legfontosabb jellegzetességei: alulról jövő kezdeményezés, a helyiek véleményének, akaratának érvényesítése, ötleteinek támogatása, megvalósítása, a közösségi szereplők összefogása, együttműködése.

A tavaly megalakult Alutus Régió Egyesület (13 község vállalkozói, civil szervezete és önkormányzata alapította Erdővidékről és az Olt-mentéről) alapító tagjai közül sokan részt vettek a találkozón, kezd érlelődni az együttműködés szükségszerűsége, fontossága, a térségi identitás tudatos erősítése. Bacon községből a Nagybaconi Erdő- és Legelőbirtokosság, Bacon Község Önkormányzata és a Bodvaj Egyesület vett részt az Alutus Régió Egyesület megalakításában.

A találkozó alkalmat nyújtott a más térségekből származó jó példák ismertetésére is. Magyarországon és Nyugat-Európa azon térségeiben, ahol már működik a LEADER program, a hatékony együttműködések és támogatások hozzájárultak a turizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztéséhez, a helyi termékek feldolgozottságához, a termékek biztos értékesítéséhez, egyáltalán a helyi emberek jólétéhez, az adott térségben élők életminőségének javulásához. Ezt várjuk mi is, ebben a térségben a programtól. Mert van, amire építeni: vannak turisztikai látnivalók, helyi értékek, kézművesek, helyi iparosok, akik eladható termékeket készíthetnek, gazdaasszonyok, akik a székely konyhát tálalhatják vonzó és eladható módon, vállalkozók, akik termékeiket továbbfejleszthetik, hogy biztos piacot nyerjenek meg vele.

A találkozó keretében bemutatásra került a Bacon községre szabott LEADER kiadvány, amelyet a Bodvaj Egyesület szerkesztett nyomdakész állapotra. A kiadványt sikerült eljuttatni sok vállalkozóhoz, kézműveshez, civil szervezethez, községbeli emberekhez.

A térséget átfogó vidékfejlesztési stratégia most van készülőben, a találkozón több helyi fejlesztési ötlet is felmerült, amely bekerül a stratégiába, de a következő két hónapban is várjuk a különböző fejlesztési ötleteket a bodvaj@kisbacon.hu e-mail címre, ahonnan a Bodvaj Egyesület vállalja az ötletek továbbítását. Bárkinek az elképzelése jól jöhet, érdemes gondolkodni, mert ezáltal a saját jövőnk alakulásába tudunk beleszólni.

A LEADER szemináriumok folytatódnak az Alutus régióban, április végéig összesen 13 községben kerül sor hasonló tájékoztatóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://alutusregio.blog.hu/api/trackback/id/tr791883905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása