Nemrégiben az Alutus Régió Egyesület erdővidéki csoportja az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél járt tanulmányúton. A HACS kapolcsi irodájában fogadott bennünket Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella, ők mesélték el nekünk az eddigi LEADER tapasztalataikat, mutatták be térségüket. Megtudtuk:

A Balaton-felvidék Akciócsoport gazdaságilag és kulturálisan is sokszínű, nagy kiterjedésű területet foglal magába. Hatvan településből áll és öt statisztikai kistérséget érint (Balatonfüred, Ajka, Veszprém, Tapolca és Sümeg). Az Akciócsoporton belül földrajzi, gazdasági szempontból és az együttműködési hálózatok terén is három kistájat különíthetünk el: A Balatonra néző, déli fekvésű, mediterrán jellegű területen a turizmus, a bortermelés, a kellemes klíma, a természeti és épített környezet fontos fejlesztési lehetőséget képviselnek. Sok a városokból betelepült állandó vagy időszakos lakos, ők gyakran anyagi és kapcsolati tőkét, új szemléletmódot, a helyi értékek felismerését hozzák magukkal. Az északabbra fekvő, a Művészetek Völgyeként ismertté vált terület (a hozzá kapcsolódó Veszprém és Ajka környéki falvakkal) hangulatában már inkább a Bakony hegyeit idézi. A mező- és erdőgazdálkodás mellett itt fontos ipari területek is találhatóak (a régi ipari infrastruktúra bázisán sok kisvállalkozás alapult), jelentősek a természeti értékek, a kulturális hagyományok és a turizmus is. A Völgy Fesztivált övező együttműködésből és egyéb közös programokból adódóan itt jóval szélesebb a települések, civilek és gazdasági szereplők közti együttműködés és a helyi fejlesztési kapacitás. A Sümegi kistérség a Helyi Közösség legszegényebb része. Magas a hátrányos helyzetűek aránya, illetve a munkanélküliség. A térségben ugyanakkor a LEADER+ programnak köszönhetően az elmúlt években erősödtek a vállalkozói együttműködések, magas a civil aktivitás és az eddigi munka eredményeként elterjedt szemléletmód nagyon jó terepet nyújt a további fejlesztéshez. Sümeg fontos turisztikai és szolgáltató központ, sok a világhírű műemlék és a kulturális esemény, amelyre folyamatosan rászerveződnek a környék turisztikai szolgáltatói is. E három terület szervesen összefügg, adottságaik, lehetőségeik a vidékfejlesztés szempontjából remekül kiegészítik egymást.

A kapolcsiak kiemelték: a LEADER munka során azt tapasztalták, hogy legfontosabb a bizalom, a szavahihetőség, hogy olyan partnerek és szakemberek verődjenek össze, akiknek elsődleges céljuk a vidék valóságos fejlődése. És ezt annyira komolyan gondolják, hogy az együttműködési szándékot a szó szoros értelmében kőbe is vésték. Ez a tevékenység nem a kötött munkaidőt kedvelők műfaja, és kell hozzá egyfajta „szent megszállottság”.

Rendezett falvakat láttunk, minden apró téren dísznövények,  térképek, tájékoztató táblák, emlékművecskék. Mindennek gazdája van, „miénk itt a tér” hangulata van a térségnek. Otthonosak még a buszmegállók is, és a helyi ízek is.

Részt vettünk a HACS első megvalósult projektjének az átadásán. Megható volt! Maréknyi lelkes ember: a Kinizsi Pál Horgászegyesület tagjai, barátok, a pályázatkészítő, a LEADER iroda szakemberei, a hitelt biztosító takarékszövetkezet, adományozó vállalkozók, szóval sok jó ember együtt. A végeredmény: egy faházikó, ahol a horgászok süthetik, főzhetik a zsákmányt, ünnepelhetik a horgászversenyeket, vagy akár a névnapokat. Új közösségi tér született, közösségi összefogással. És bármelyik hiányzott volna az összefogók közül, a projekt nem biztos, hogy megvalósul. De megvalósult és az a közösségi öröm, - nincs jobb szavam rá – megható volt. Erő volt benne, élni akarás, odafigyelés, tettek és eredmény.

Valami ilyesfélének kell lennie a LEADER-nek, közösségi erőből, közösségi tőkéből, egymás iránti tiszteletből, odafigyelésből, ötletekből és tettekből táplálkozó élni akarásnak.

Benedek Erika

A bejegyzés trackback címe:

https://alutusregio.blog.hu/api/trackback/id/tr261948114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása